Antoinette: SAM gaf mij mijn zelfvertrouwen terug

Ik schrijf mijn verhaal om andere werkzoekende mensen een hart onder de riem te steken. In februari 2020 kwam ik via mijn coach Sarah Schendeler in contact met het SAM netwerk. 7 maanden was ik toen al bezig om een leuke passende baan te vinden. Sarah introduceerde mij binnen SAM en toen ging het ineens heel vlug op en helaas ook weer af.

Na 2 dagen zou de eerste netwerkbijeenkomst zijn in het gemeentehuis in Uden. Daar mocht ik bij zijn om te proeven van de sfeer en alvast kennis te maken met de deelnemers.

Toch wel een beetje zenuwachtig ging ik op weg. Spannend, in mijn tas een stapeltje actuele CV’s. Sarah had mij namelijk verteld dat het soms snel kan gaan. Dat is zeker zo, maar daar kom ik later in mijn verhaal op terug.

Sfeerproeven ter voorbereiding

Ik kwam binnen en het was er keidruk. Heel veel bedrijvigheid en heel veel gepraat. Ik heb vele aanwezigen de hand mogen schudden (toen was dat nog gewoon). Het voelde een beetje als een warm bad. Iedereen praatte met iedereen, dat was natuurlijk ook wel de bedoeling van deze bijeenkomst. Ik mocht ook mijn CV aan de vacaturemuur hangen. Daarna was ik toehoorder in een echte zaal compleet met tafeltjes en microfoons. Ik denk dat er toch zeker 95 personen aanwezig waren. Twee personen mochten daar in real life hun pitch doen. De bedoeling was dat ik de kunst van het  pitchen zou afkijken, want de eerst volgende keer zou ik mogen pitchen. Samen met Sarah had ik mij daarna voorbereid op mijn pitch die in ik in maart in Tilburg zou gaan doen.

Eerste tegenslag

HELAAS, Corona gooide roet in het eten oftewel de netwerkbijeenkomst moest gecanceld worden als gevolg van de Corona-maatregelen. Aan de ene kant een opluchting, want hiermee ging de toch wel spannende pitch niet door. Maar aan de andere kant flink balen, want nu hadden we ons voor niets voorbereid en zou ik geen steek verder komen. Gelukkig werken er hele behulpzame, inventieve mensen binnen SAM. Het idee werd geopperd om de netwerkbijeenkomsten digitaal te gaan organiseren. Tja, dat was wel een ding. Op de achtergrond werd van alles gedaan om dit mogelijk te maken. Er waren natuurlijk heel wat struikelblokken, zo moest het wel veilig en ook nog gebruiksvriendelijk. Maar er kwam een moment dat aan alle voorwaarden werd voldaan.

Ik ben de eerst digitale pitcher van SAM

Ik kreeg ik de eer om als eerste digitaal te pitchen. Brrr eng ! Hoe pak ik dit aan? Hoe kom ik zo natuurlijk mogelijk over? Wat gebruik is als achtergrond? Ben ik te verstaan, wat zal ik aan doen, ga ik staan of ga ik zitten? Echt een heleboel vragen waar ik over na moest gaan denken. Samen met Sarah heb ik geoefend en hebben we voorgaande zaken doorgenomen. Ik kreeg maximaal 2 minuten spreektijd waarin ik me mocht aanprijzen binnen het SAM netwerk. Mijn pitch is te zien op de SAM website (klik hier) De eerste keer dat het SAM netwerk digitaal ging was erg spannend, niet alleen voor mij maar zeker ook voor de andere betrokkenen. Er konden maar 7 personen meedoen met deze digitale netwerkbijeenkomst. Daarna kwam nog een 2de sessie. Al met al een kritisch publiek. Er kwam een 3-tal afspraken uit voort. Telefonisch hebben we met elkaar gesproken en kreeg ik tips over hoe ik me het beste kon profileren bij mogelijke werkgevers. Ook hebben ze mijn opgepoetste CV bij meerdere bedrijven onder de aandacht gebracht in de hoop dat er een match zou plaatsvinden. Voor mij was het afwachten.

Helaas geen SAM match

Er is voor mij helaas geen match ontstaan met een van de bedrijven uit het SAM netwerk. Corona is daar volgens mij mede de oorzaak van. Heel veel bedrijven lagen stil of waren thuis aan het werken. De hoofden stonden vast niet naar het bekijken van welke CV dan ook. Bedrijven en instellingen waren druk doende met overleven en het behouden van hun eigen personeel. Dat was al moeilijk genoeg. Er volgde, ondanks mijn digitale pitch en de verspreidde CV’s helaas geen gesprek met een potentiële werkgever.

“Wat heeft het SAM netwerk dan voor mij betekent?” zal je je afvragen.

Dat ga ik je nu vertellen. Ik was op de dag af 40 jaar in dienst bij het bedrijf waar ik werd weg gereorganiseerd. Dat deed pijn, heel veel pijn. Ik was altijd vrij zeker geweest dat ik daar tot aan mijn pensioen zou blijven werken. Niet dus! De eerste paar maanden ben ik erg verdrietig geweest en was ik nog steeds aan het kijken of ik daar terug kon komen desnoods in een andere functie. Ook heb ik op veel leuke banen elders gesolliciteerd. Na 7 maanden zonder baan en met steeds weer afwijzingen op sollicitaties kwam ik in een dip terecht. Een neerwaartse spiraal, zo van waarom zou ik solliciteren, ze willen me toch niet, ik ben te oud, niemand laat me op gesprek komen, enz. Ook mijn zelfvertrouwen liep een enorme deuk op.

Maar toen kwam ik met het SAM netwerk in aanraking. Samen met Sarah boden zij mij weer perspectief. Ik kreeg er weer zin in. Alhoewel het spannend was om te pitchen, gaf het mij ook weer hoop. Dankzij SAM ben ik weer in mezelf gaan geloven.

Ook al heb ik binnen het SAM netwerk geen baan kunnen vinden, toch heeft het mij geholpen om weer aan de bak te komen. Door SAM heb ik mijn digitale netwerk enorm uit kunnen breiden, zowel via LinkedIn als Facebook. Mijn profielen werden steeds weer opgepoetst en werden echte blikvangers. Dat betekent ook veel “posten” en veel reageren op berichten.

Van het een komt het ander …

Door een reactie van mij op een post van iemand op LinkedIn, ben ik opgevallen. Ik werd op een vrijdagochtend gebeld met de vraag of ik nog beschikbaar was voor een baan. JAAAH natuurlijk. Zoals ik eerder al zei, soms gaat het vlug. Er werd me zomaar een baan aangeboden. Een baan als Office Manager. De directeur had mijn blog op de website van SAM gelezen. Zij kende mij nog van de zwemlessen van haar en mijn kinderen (ja echt waar). Ze zag dus mijn naam voorbij komen en was nieuwsgierig naar wat er van mij was geworden. Toen zag ze dat ik werkloos was en het TOEVAL was dat zij een vacature had die door Corona maar niet ingevuld kon worden. Binnen 10 dagen zat ik met haar aan haar bureau om te praten over wat ze te bieden had en wat ik wilde. We waren het snel eens. Dat ik daar vol zelfvertrouwen kon gaan zitten was iets wat SAM mij terug had gegeven.

Eind goed al goed?

Ik ging aan de slag als Office Manager. Eerst 2 maanden via een proefplaatsing met behoud van UWV uitkering en bij welbevinden van beide kanten zou het omgezet worden naar een contract voor onbepaalde tijd. Helaas gooit de Corona crisis wederom roet in het eten. Letterlijk, want ik ben kostwinner in ons gezin! Door afnemende vraag moet het bedrijf toch onverwacht de broekriem aantrekken hetgeen betekent dat ze afscheid van mij moeten nemen. Last in, first out!

En nu? Kan ik toch nog op jouw hulp rekenen?

Ik wilde met deze blog – waarin ik melding wilde maken dat ik een nieuwe baan had gevonden – alle betrokkenen binnen het SAM netwerk, maar speciaal mijn steun en toeverlaat Sarah heel erg bedanken voor alle hulp in moeilijke tijden. Ik wilde tevens alle mensen die nu nog zonder werk zitten en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging een hart onder de riem steken door te schrijven: “houd moed, soms kan het vlug gaan. Laat je je in de tussentijd gesteund voelen door het SAM netwerk, een warm netwerk met bevlogen mensen!” Echter na deze bijzonder nare en verdrietige ervaringen, doe ik zelf nog een keer een warm doch dringend beroep op alle netwerkcontacten: HELP MIJ AJB, IK WIL EEN BAAN, IK WIL WERKEN!

Antoinette Hendriks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *