Ellen van den Wittenboer: Coronamaatregelen als proeftuin

Ellen van den Wittenboer is al 30 jaar professioneel en gedreven bezig met mensen, hun werk en hun loopbaan. Als lid van de SAM Adviesraad geeft ze een inkijkje in haar leven als Senior loopbaan- & vitaliteitscoach met een eigen bedrijf.

ELLEN: Al enige weken staat mijn laptoptas bij mij thuis geparkeerd naast de wasmand. Het is een treffende illustratie van hoe door de Corona-crisis werk en wonen met elkaar vervlochten zijn geraakt. Want zoals zovelen in Brabant werk ook ik inmiddels alweer ruim vijf weken van huis uit. Helemaal nieuw is dat niet voor mij. Als zelfstandig ondernemer deed ik een deel van mijn administratieve werkzaamheden zo nu en dan al thuis. Maar de huidige omvang van mijn thuiswerken is van een heel andere orde: al mijn werkzaamheden als loopbaancoach, inclusief alle contacten met de mensen die ik begeleid, voer ik nu uit vanuit huis. Dat is wennen, soms behelpen maar opvallend genoeg ook leerzaam. Leerzaam voor mij, voor mijn coachees en wellicht ook voor jou.

Corona trekt een spoor van diep verdriet, grote zorgen en enorme schade door onze wereld. Onzekerheid is troef. Hoeveel slachtoffers gaat de gezondheidscrisis eisen? Hoe heftig wordt de economische crisis? Wanneer kunnen we de normale gang van zaken weer oppakken? En pakken we dan alles weer op de oude manier op? De maatregelen om de verspreiding van het virus in te perken hebben velen van ons gedwongen het werk anders te organiseren. Onder druk wordt alles vloeibaar en binnen heel korte tijd is op veel plaatsen het onmogelijke mogelijk geworden.

Online onderwijs. Bedrijven die doordraaien zonder fysiek contact tussen de medewerkers. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de ingrijpende veranderingen die razendsnel zijn geïmplementeerd. Door de grote snelheid waarmee het ingevoerd moest worden rammelen de houtje-touwtje oplossingen hier en daar. Thuiswerken en thuisonderwijs blijken soms niet goed of gewoon niet met elkaar te combineren.

CORONAMAATREGELEN ALS PROEFTUIN

Maar, we zijn gezamenlijk in een enorme proeftuin terecht gekomen. We doen noodgedwongen ineens veel ervaring op. Ervaring die we ons in een normale situatie niet hadden verworven. Het zou jammer zijn als we straks niets met die ervaring doen. Want ineens weten we hoe het is om de hele week thuis, online en op afstand te werken. Wat voorheen een theoretische mogelijkheid was, is nu dagelijkse praktijk. We doen nu ervaringen op met dingen waarvan we voorheen moeilijk konden inschatten hoe het ons zou bevallen. We probeerden ons voor te stellen hoe het zou zijn om niet elke dag 2,5 uur aan reistijd kwijt te zijn. Velen van ons weten dat nu.

De managers onder ons vroegen zich af hoe het zou zijn om het team uitsluitend op afstand te leiden. Nu weten ze het. Dit soort ervaringen uit eerste hand kunnen we allemaal op individueel niveau gebruiken om voor onszelf helder te krijgen hoe we straks verder willen met ons werk. Ik ervaar dagelijks tijdens mijn loopbaancoachingsgesprekken dat de huidige uitzonderlijke omstandigheden en de daaruit voortvloeiende nieuwe ervaringen mensen helpen bij het beantwoorden van de vraag: ‘Wat wil ik nu echt?’. Het is een mooi voorbeeld van hoe uit alle moeilijkheden en ellende ook iets positiefs kan voortkomen.

En jij? Heb jij voor jezelf al zicht op wat jij uit deze bijzondere periode mee wilt nemen naar je werktoekomst? Het kan heel interessant zijn om daar eens bij stil te staan! Mijn eigen ervaringen in deze vijf weken hebben er toe geleid dat ik verdiepende scholing op het gebied van e-coaching ben gaan volgen. Ik probeerde me altijd voor te stellen hoe het zou zijn om uitsluitend op afstand te coachen. Nu weet ik het. Die positieve ervaring ga ik verder uitbouwen. Nadat ik de wasmachine heb aangezet…..

EERSTE HULP BIJ LOOPBAANVRAGEN
Speciaal voor de bij het SAM Netwerk aangesloten organisaties en hun medewerkers die met specifieke loopbaanvragen zitten als gevolg van de Coronacrisis, heeft Humentality een ‘Eerste Hulp Bij Loopbaanvragenservice’.
In een kortdurend en kosteloos adviesgesprek denk ik graag met je mee over mogelijke oplossingsrichtingen die je direct helpen. Kun jij Eerste Hulp Bij Loopbaanvragen gebruiken? Bel of mail me.

Ellen van den Wittenboer
Humentality, loopbaancoaching XL
T: 06-51139478
E: ellen@humentality.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *