Titia Lont: ‘Netwerken, een professie, een passie’

Onlangs vroeg Ad Smets mij om een bijdrage te schrijven voor het SAM digi-magazine. Natuurlijk doe ik dat graag, voor Ad en voor SAM!

De basis voor netwerken is een oprechte belangstelling in mensen. Als loopbaancoach voor bestuurders heb ik veel oude contacten, onder meer vanuit de politiek. Ik probeer die contacten warm te houden, online en in real life. Voor mijn deelnemers boor ik ook veel nieuw netwerk aan, vooral via Linkedin. Die stuur ik dan een persoonlijke uitnodiging met een specifieke vraag. Uiteraard motiveer ik mijn deelnemers ook om zelf gericht contacten te leggen. Het is dan van belang dat je scherp hebt wat je toegevoegde waarde is en wat je grootste passie is.

Congressen en seminars zijn natuurlijk ook een mooi moment om nieuwe contacten te leggen. Wat mij dan opvalt is dat sommige mensen pas in jou geïnteresseerd zijn als er iets te ‘halen’ valt. Als dat niet het geval is gaan ze al snel een deurtje verder. Ik vind dat jammer en ook vrij onbeleefd.

Een visitekaartje achterlaten lijkt wat old-school maar is toch goed. Nog een leuke tip: stuur mensen die je ontmoet hebt achteraf een mooie ansichtkaart. Zo onderscheid je jezelf van anderen.

Wat op social media goed werkt is dat je je netwerk in de actieve stand houdt. Dus plaats een welgemeende reactie als iemand een nieuwe baan heeft, deel een interessante bijdrage, of schrijf zelf een korte blog, het liefst met een leuke foto. Zo weet je netwerk dat je bestaat en waar je mee bezig bent. Ook wordt het erg op prijs gesteld als je interessante vacatures gericht doorstuurt naar mensen die mogelijk interesse hebben.

Samenvattend zou ik zeggen:  

Netwerken is een professie die veel passie vraagt, maar wie goed doet, goed ontmoet!

Titia Lont
Senior loopbaancoach voor bestuurders


Ik begeleid bestuurders in hun loopbaan, zodat ze weer tot 🌸 bloei kunnen komen. Als oud-burgemeester ben ik ervaringsdeskundige in het bestuurlijke domein. Ik ken de kwetsbaarheid van het politieke ambt, maar ook de mogelijkheden voor een vervolgstap in de loopbaan. Mijn overtuiging is dat er voor ex-bestuurders altijd een weg is, en dat het zinvol is wanneer een loopbaancoach af en toe meeloopt. Juist op momenten wanneer het loopbaanpad wat minder begaanbaar is, is het fijn om samen op te trekken. Door mijn grote bestuurlijke netwerk kan ik diverse mogelijkheden voor oud-bestuurders aanboren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *