Diana Maréchal: tip voor een goede persoonlijkheidstest

Diana Maréchal, redactielid van SAM, deelt haar ervaring als coach met de KOAN PI vragenlijst om de deelnemer inzicht te geven in kunnen, willen en mogelijkheden.

Diana: Als coach kun je gebruik maken van verschillende testen om de deelnemer inzicht te geven in ‘kunnen’, ‘willen’ en ‘mogelijkheden’. Omdat de standaardtesten – waar ik gebruik van maakte – me toch te weinig inzicht gaven in de competenties van mensen ben ik op zoek gegaan naar een persoonlijkheidstest die ik zowel kon gebruiken als loopbaaninstrument en als instrument om de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen.

Welke eisen stel ik aan een test

Wat ik heel belangrijk vind bij testen is dat ze wetenschappelijk onderbouwd zijn en een betrouwbaar beeld geven. Hierdoor kan een deelnemer echt verrast zijn door de uitkomst. Vandaar dat ik ben gaan rondkijken wat er allemaal is. De vragenlijst Koan Pi trok mijn aandacht omdat ik de naam zo mooi vond, maar was het ook een passende test voor wat ik wilde?

Kernbegrip in Zenboeddhisme

Via het onderzoeksbureau Alert Management Consultants ben ik in aanraking gekomen met Koan Pi. Lieven Cornelis, psycholoog en oprichter van Alert Management, vertelde mij dat hij de naam passend vond en in de lijn van de waarden die hij had met het onderzoek. Koan is een kernbegrip in het Zenboeddhisme en staat voor levenslang leren, een echte dialoog tussen mentor en leerling die van elkaar leren en de paradoxen in het leven. Prachtig!  Naar aanleiding van het gesprek bij dit bureau en de uitleg van de test ben ik gemotiveerd begonnen aan de opleidingsdagen Koan PI en heb ik de training gevolgd en afgerond.

Als ik een onderzoek wil doen naar de persoonlijkheid van een kandidaat (medewerker) gebruik ik nu de KOAN PI – vragenlijst

Toepassing in mijn dagelijkse praktijk

Ik gebruik de Koan Pi test om de kwaliteiten van deelnemers aan een coachtraject in kaart te brengen. De resultaten worden weergegeven in een uitgebreid individueel rapport. De afname en verwerking gebeuren volledig online per computer en je kunt kiezen uit de 3 verschillende weergave van de uitkomst. Deze rapporten geven mij een ondersteuning bij het inschatten van iemands persoonlijkheid. Daarnaast gebruik ik de testen om te kijken of een deelnemer geschikt is voor een baan, of als ondersteuning bij het begrijpen van kansen en uitdagingen van een coaching. Je kunt de test ook inzetten om de best mogelijke keuze te maken bij een werving en selectie en de juiste kandidaat te vinden voor een functie.

Inhoudelijk nog even deze toelichting

Koan-Pi is een empirisch onderbouwde persoonlijkheidsvragenlijst. De inspiratie voor de ontwikkeling van deze test is gehaald uit de nauwe samenwerking van Lieven Cornelis met Harrison Gough, grondlegger van de empirische test CPI, die de accuraatheid van zowel de beschrijvingen als het voorspellend potentieel centraal stelde. Koan-Pi beschrijft een breed scala van persoonlijkheidselementen. Er wordt gewerkt met 19 schalen die verdeeld zijn over 5 klassen. De klassen zijn; Resultaatgerichtheid, Zelfsturing, Methodiek, Sociale gerichtheid en Openheid. Elke klasse heeft een onderverdeling waardoor er een duidelijk beeld ontstaat over de persoon, zijn gedrag en de kwaliteiten. Dit is waardevol voor alle soorten coaching en begeleiding die ik geef. Maar het meest belangrijk is dat de deelnemers zich erin herkennen en bewust worden van hun vaardigheden en valkuilen. Al met al een prachtig instrument die de deelnemer verder brengt in zijn ontwikkeling.

Wil je meer informatie over mijn praktische ervaringen in de toepassing van deze test, spreek mij gerust aan tijdens een SAM netwerkbijeenkomst of neem contact met mij op.

Vriendelijke netwerkgroet,

Diana Maréchal013-5421112
Diana Maréchalemailwww.dmbackontrack.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *