Waar was jij toen Ien Dales uit bed viel?

Slechts een klein deel van de aanwezigen op de SAM netwerkbijeenkomst van 7 februari 2019 begreep mijn inleiding voor één van de pitchers, toen ik de zaal de vraag stelde ‘waar was jij in de nacht van 13 april 1992, toen Ien Dales uit bed viel?’

Voor mensen die na 1992 zijn geboren, zoals Tommy Knigge – die velen van ons hard met de werkelijkheid confronteerde dat de tijd niet was blijven stilstaan – een onmogelijke vraag doch ook voor de overgrote meerderheid niet-Limburgers een te moeilijke vraag. Stel je deze vraag echter in Limburg in een gemêleerd gezelschap en het gesprek gaat meteen over aardbeving, de zwaarste ooit in Nederland en zelfs in heel West-Europa.

Tommy Knigge laat ons allemaal lachen!

Maasniel-Roermond

Voor mij persoonlijk een moment om nooit te vergeten! Ik dacht dat ik het niet zou overleven en dat ik ervan uitging dat het huis op mij zou instorten: dit was mijn einde! Terwijl we na die enorme schok met duizenden in de pyjama op straat stonden, de telefoon werkte niet en er was geen enkele informatievoorziening, hadden we de radio aangezet in de hoop dat we daar ‘iets’ zouden vernemen wat er precies was gebeurd en waar het epicentrum was (was het bij ons dan wel ergens anders waar huizen waren ingestort en mensen hulp nodig hadden). We hadden enorme behoefte aan info ook over wat we nu moesten doen: terug naar bed of de auto in om anderen te helpen.

Terwijl we in een shock toestand verkeerden, bang, beverig en snakten naar informatie, zei een DJ opeens dat er een schokje in Limburg was geweest waarop een tweede antwoordde: “Oh, dan zal minister Ien Dales wel uit bed gevallen zijn!” Ik ben niet vaak zó boos geweest. Hoe durfde die lulhannes zoiets ‘grappigs’ te zeggen over het moment dat ik in een flits mijn leven aan me voorbij zag gaan en werkelijk dacht dat dit mijn einde was.

Graag nodig ik je uit om mijn persoonlijk verhaal (klik hier) over de Roermondse aardbeving van 13 april 1992 te lezen op mijn ePortfolio. De aardbeving die nauw gerelateerd was aan de Peelrandbreuk en aan een zijbreuk richting Duitsland die onder Maasniel-Roermond doorloopt, waardoor er ernstige schade was onder andere aan mijn huis. Het huis naast mij stond op instorten en werd later afgebroken.

Friulië

Ons Italiaanse huis bevindt zich in de regio Friuli Venezia Giulia, de regio die eveneens heftig beefde echter waar de schade ongekend groot was met vele doden. Ik nodig je uit om ook deze interessante en persoonlijke verhalen nog te lezen, klik op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *