Vakantiedrukte…… voor een loopbaanadviseur

Ellen van den Wittenboer is al 30 jaar professioneel en gedreven bezig met mensen, hun werk en hun loopbaan. Als lid van de SAM redactieraad geeft ze een inkijkje in haar leven als senior loopbaan- & vitaliteitscoach met een eigen bedrijf: Humentality, loopbaancoaching XL.

ELLEN: Als loopbaancoach bereid ik me weer voor op een bijzonder verschijnsel: vakantiedrukte na de vakantieperiode. Ik weet het, het klinkt raar, maar het is een jaarlijks terugkerende realiteit voor mij en veel van mijn collega-loopbaancoaches.

Terwijl ik dit stukje schrijf staan we op de drempel van de zomervakantie 2019. De grote jaarlijkse tijdelijke verhuizing van mens en kleding, e-reader en zonnebrand staat weer voor de deur. Ook ik ga er deze zomer even lekker tussenuit. Dat levert altijd extra werk op, je wilt je werk/bedrijf en huis immers netjes achterlaten en de reis naar het buitenland levert vooraf ook altijd een paar to-do lijstjes op. Maar als op de plaats van bestemming de pootjes van de caravan zijn uitgeklapt en de laatste haring van de voortent in de grond zit, dan is het moment daar om alles even los te laten en lekker te ontspannen. Ik doe dat graag met een goed geschreven thriller. 

Onder het lezen bestudeer ik af en toe vanonder de rand van mijn zonnehoed mijn mede-vakantievierders op de camping, het terras of het strand. Ik vraag mij dan af wie van hen binnenkort aanklopt bij mij of een van mijn collega’s. Want als loopbaancoach weet ik uit ervaring dat een aantal vakantievierders de vakantierust aangrijpt om te reflecteren op werk en leven. Zij zetten, bijvoorbeeld terwijl ze met gesloten ogen van de zon genieten, de zaken eens op een rijtje. Het gaat dan om vragen als: Wordt het tijd om weer iets te gaan leren, iets bij mezelf te ontwikkelen? Wat vind ik van mijn huidige werk? Haal ik daar nog voldoende energie en voldoening uit? Hoe staat het met de balans werk/privé? Hoe heb ik het afgelopen tijd thuis en in mijn werk ervaren? En vooral: Hoe wil ik van hieruit verder?

loopbaanvraag: Hoe wil ik van hieruit verder?

Sommigen komen zodoende tot de conclusie dat ze toe zijn aan verandering. Vacaturesite Monsterboard bijvoorbeeld meldde een aantal jaar geleden na een vakantieperiode een opvallende stijging van het aantal werkzoekenden. Er werd vaker gezocht naar een baan en er werden in die periode duidelijk meer cv’s geplaatst. Ook in mijn bedrijf zie ik na de vakantieperiode een toename van nieuwe coachingstrajecten. Men heeft behoefte aan begeleiding bij het verzetten van de bakens. Sommigen willen rigoureus en ingrijpend het roer omgooien. Revolutie! Anderen zoeken verdieping en verrijking binnen hun huidige functie of werkkring, een subtiele koerswijziging. Evolutie dus. Maar welke vorm de uitvoering ook krijgt, het resolute besluit om nu toch echt die verandering in gang te zetten wordt vaak tijdens de vakantie genomen.

Met die wetenschap laat ik mijn boek voor wat het is en sluit mijn ogen. Om ook lekker even van de zon te genieten en uit te rusten. Zodat ik helemaal klaar ben voor de jaarlijkse vakantiedrukte. Na de vakantie.

Een warme netwerkgroet,

ELLEN

06 -511 39 478


Ellen van den Wittenboere-mailwww.humentality.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *