Natuurbescherming, de passie van een jonge bioloog

Nick – MSc Biologie – staat graag met beide benen op de grond. Sterker nog… in de modder. Bij de European Wilderness Society ontwikkelt hij internationale ‘wilderness’ projecten. Hij heeft het enorm naar z’n zin. Niettemin staat Nick tevens open voor nieuwe contacten, mogelijkheden en uitdagingen. Lees zijn blog voor het SAM International Business Network:

Nick Huisman: Het is een zonovergoten middag, dichtbij de Italiaanse kust, als ik Ad Smets en Sjaak Verweij voor het eerst ontmoet. Ze vertellen mij over het SAM Netwerk, de kansen en mogelijkheden die het biedt. Op mijn beurt vertel ik wat voor werk ik doe en vooral hoe ik daar gekomen ben. ‘Dat moet in een blog op de website van SAM!’, hoor ik Ad zeggen. Nou, dat gaan we regelen!

Ik heb aan de Universiteit van Wageningen mijn Master Biologie afgerond. Tijdens mijn studie heb ik veel buitenlandse studie- en werkervaring opgedaan. Te beginnen bij een half jaar studeren in Tromsø, Noorwegen. Aan de meest noordelijke universiteit ter wereld, 300 kilometer boven de poolcirkel, bestudeerde ik het Arctische ecosysteem. Als hoogtepunt bracht ik 3 weken door in het pakijs voor de kust van Groenland, om zeehonden te onderzoeken.

Tijdens mijn Master zet ik de trend door om meer onderweg te zijn. Ik vertrek samen met een medestudent naar Zuid-Afrika om daar 4 maanden lang onderzoek te doen naar het dieet van impala’s, koedoes en wildebeesten. Bij terugkomst in Wageningen biedt de volgende kans zich alweer aan. Via contacten bij Rewilding Europe, gevestigd in Nijmegen, regel ik een stageplek bij het Wereld Natuur Fonds in Roemenië. Een half jaar draai ik mee in het reilen en zeilen van een organisatie voor natuurbescherming. Het project waar ik stage loop, ondersteunt de terugkeer van de Europese bizon in de zuidelijke Karpaten. Er worden enkele keren per jaar dieren vanuit heel Europa getransporteerd hiernaartoe, na een zorgvuldige selectieprocedure. In Roemenië worden de dieren in verschillende stadia steeds vrijer gelaten, totdat ze klaar zijn om terug te keren in het wild. Dit was voor mij het moment waarop ik besloot:

“Ik wil mijn professionele carrière ontwikkelen binnen de natuurbescherming.”

Makkelijk is dat niet! Er zijn velen met mij die houden van de natuur, niet vies zijn van modder aan je schoenen, en weten van aanpakken. Na enkele maanden vind ik een mooie kans, waarmee ik aan mijn carrière kan beginnen. Een baan bij de European Wilderness Society, een kleine en zelfstandige NGO die gevestigd is in het UNESCO Biosphere Reserve Lungau in Oostenrijk. Het is de enige NGO die zich op internationaal vlak inzet voor het behoud, de bescherming, en certificering van échte wildernis in Europa.

Out of my comfortzone
Mijn werk is erg divers, wat mij continue uitdaagt om mijzelf verder te ontwikkelen en mijn comfortzone te verbreden. Ik ontwikkel inmiddels projectaanvragen voor grote internationale programma’s, zoals Erasmus, Interreg en LIFE. Natuur educatie, bescherming van biodiversiteit, workshops en trainingen zijn componenten die ik verwerk in onze nieuwe projecten, om ze vervolgens ook uit te voeren. Naast de projecten, coördineert de European Wilderness Society een groot en uniek netwerk van 40+ wildernis gebieden in Europa. Deze gebieden bezoek ik met mijn collega’s met enige regelmaat om de kwaliteit van wildernis te verifiëren. Daarnaast ondersteun ik het team met artikelen voor de website, workshops houden en interviews geven.

                       Nick geeft een interview op de Oostenrijkse televisie

Open voor nieuwe uitdaging
Ik werk inmiddels 1,5 jaar bij de European Wilderness Society en ik ben nog niet uitgekeken, want ik leer iedere dag nog wel iets nieuws. Desalniettemin sta ik altijd open voor nieuwe contacten en mogelijkheden om mijn carrière verder te ontwikkelen. Dus als mijn verhaal je heeft aangesproken, benader mij dan vooral via LinkedIn!

Nick Huisman


 Klik hier voor het Linkedin profiel van Nick Huisman

1 gedachte op “Natuurbescherming, de passie van een jonge bioloog

  1. Marjan Middelkoop

    Interessant verhaal! Wat een mooi domein om in te werken. Met al deze ervaringen en dit enthousiasme dienen zich vast nieuwe mogelijkheden aan. Succes met je belangrijke werk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *