Digitaal pitchen: hoe is dat om te doen?

Antoinette Hendriks trapte op 31 maart af als eerste digitale pitcher. In plaats van een pitch op locatie werd het een online pitch op het nieuwe digitale netwerk van SAM: Netwerken4all. We vragen Antoinette Hendriks en haar coach Sarah Schendeler naar hun ervaringen.

Antoinette, hoe was het om digitaal te pitchen?

Antoinette: “De generale repetitie, daags voor de echte pitch, was een ramp. De verbinding liet steeds steken vallen. Dat maakte dat ik er niet echt gerust op was dat het in het echt wel zou gaan lukken. Extra spannend dus. Maar in de ochtend van 31 maart installeerde ik mij, met mijn laptop en andere spullen, ruim op tijd, zodat ik het inbellen van Ad niet zou missen. Klaar voor de uitdaging. Net als ‘in het echt’ pitchen was het spannend. Ben ik wel goed zichtbaar? Hoe kom ik over, ben ik goed te verstaan? Omdat je minder goed contact kunt maken met je toehoorders, voelt dat wat onwennig. Maar, ik was goed voorbereid en daardoor kon ik mijn verhaal toch krachtig brengen. Dat kreeg ik ook terug van de mensen die hebben gekeken. Ik heb diezelfde ochtend nog een tweede keer mogen pitchen (met andere toehoorders). Mijn verhaal was natuurlijk hetzelfde maar ik voelde mij een stuk relaxter.”

Sarah, hoe heb jij Antoinette ondersteund om haar digitale pitch voor te bereiden?

Sarah: “Gedeeltelijk is het hetzelfde als het voorbereiden van een gewone pitch. Samen hebben we verkend: wat is je boodschap en hoe breng je die kort en krachtig over op een manier die blijft hangen bij de toehoorders? Daar is Antoinette heel goed uitgekomen. Aan de hand van drie attributen die weergeven waar ze voor staat en wat ze kan heeft ze gezorgd voor een ‘anker’ dat bij mensen blijft hangen. Specifiek voor het online pitchen was dat we samen gekeken hebben naar: welke achtergrond kies je, hoe ga je staan zodat jij en de attributen goed in beeld zijn en hoe komen jouw lichaamshouding en gezichtsuitdrukking over op beeld? Het bleek dat het belangrijk is om goed naar het oog van de camera te kijken; de toehoorder krijgt dan het gevoel dat Antoinette hem of haar echt aankijkt.”

Antoinette, wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?

Antoinette: “Een toehoorder vond dat ik duidelijk had aangegeven wat ik kan en waar ik naar op zoek ben. Ik heb desgevraagd mijn CV naar haar gestuurd, zodat zij die aan haar recruiter kan doorgeven. Zij ziet wel mogelijkheden in haar branche. Verder heb ik van de toehoorders een naam gekregen waar ik contact mee zou kunnen leggen. Dat heb ik intussen gedaan. Concreet heeft dat nog niks opgeleverd, maar dat kan nog komen natuurlijk. De toehoorders hebben hun commentaar op mijn pitch gegeven. Het was positieve kritiek en dat is goed voor mijn zelfvertrouwen, dat heeft na heel veel sollicitaties wel een deuk opgelopen. In tegenstelling tot pitchen in het echt zijn er bij digitaal pitchen veel minder toehoorders. In totaal kunnen er maar 7 personen deelnemen, waarvan de pitcher, de coach en de organisatie elk ook 1 persoon vertegenwoordigd. Dan blijven er nog maar 4 kansen over. “

“Verder zie ik in zijn algemeenheid op de arbeidsmarkt dat er, ondanks Corona, nog steeds veel vacatures zijn.  Voor ‘Corona’ solliciteerde ik net zoveel als nu. Eerder kreeg ik over het algemeen wel een reactie op mijn brief, maar nu ontvang ik geen reactie mijn sollicitaties. Vacatures invullen heeft waarschijnlijk geen prioriteiten binnen de bedrijven. De hele wereld is door dit nare virus van slag, ik denk dat het daaraan ligt.”

Beeldbellen in groepsverband

Wat zou jij concreet kunnen betekenen in deze Corona-tijd voor werkgevers?

Antoinette: “Mijn kracht ligt in plannen, organiseren, na-bellen, regelen en dat soort zaken. Ik heb ervaring met coördineren van grote logistieke operaties. Juist nu zijn dat kwaliteiten die bijvoorbeeld in ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en bij gemeentes nodig zijn om alles voor elkaar te krijgen. Op die manier zou ik heel graag mijn steentje bijdragen. Dus als er werkgevers zijn die op dit gebied extra mankracht kunnen gebruiken: neem alsjeblieft contact op.”

Sarah, hoe zie jij het online pitchen na deze corona-crisis?

Sarah: “Het online pitchen zou wat mij betreft niet het pitchen tijdens een bijeenkomst op locatie kunnen vervangen. Het contact als je elkaar ‘echt’ ziet is toch anders en rijker. Maar, het is wel een hele mooie aanvulling. Door online pitchen tussen de netwerkbijeenkomsten door te faciliteren, kunnen meer mensen zich presenteren. Wellicht is het een idee om de pitches op te nemen, zodat mensen die aan kunnen klikken op het moment dat zij op zoek zijn naar kandidaten. Een soort presentatie van jezelf door middel van een filmpje. Antoinette is op dit moment bezig zo’n filmpje te maken. Daarbij merken we: het klinkt gemakkelijk, maar er komt stiekem veel bij kijken om een goed, kort en krachtig filmpje te maken. Dat is denk ik een leerschool waar we nu met z’n allen instappen.”

Antoinette, hoe zie jij het online pitchen na deze Corona-crisis?

Antoinette: “Ik weet niet zeker of ik het “gewone pitchen” zou willen vervangen door digitaal pitchen. Digitaal pitchen is toch wat afstandelijker. Ik heb eenmaal een normale SAM netwerkbijeenkomst mogen bijwonen. Het intermenselijke contact was daar erg groot en waardevol. Het digitaal pitchen was zoals ik eerder al schreef eigenlijk maar voor 4 toehoorders. Dat is wel een groot verschil en geeft ook veel minder kansen.
Door mijn CV en verhaal op de SAM netwerkpagina te zetten, moet ik het geluk hebben dat mensen mijn stuk lezen. Ik kan dat niet echt beïnvloeden. Het voelt een beetje alsof ik dan wederom in een kaartenbak verdwijn in de hoop dat iemand aan mij denkt als ze een vacature in mogen vullen. Ik ga in ieder geval een filmpje maken van mijn pitch en wil dat ook graag binnen het SAM netwerk verspreiden, als dat mag.”

Link naar CV van Antoinette

Link naar de presentatie pagina van Antoinette

Klik hier voor de video pitch van Antoinette

Naschrift SAM: Antoinette Hendriks is een interessante kandidaat vanwege haar rijke ervaringen en haar zelfstandig opereren. Wil jij haar live spreken, dan kun je haar beeldbellen via de website www.netwerken4all.nl (je hebt binnen 2 minuten je account aangemaakt als je dat nog niet hebt). Natuurlijk bestaat er ook nog de telefoon, haar nummer staat op haar presentatiepagina, in haar CV of in haar linkedIn profiel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *