De stage van Quirine. De harde werkelijkheid: van Orthopedie naar CoCoKo

Ik ben Quirine, 4e jaars student verpleegkunde. In mijn derde jaar liep ik stage op de afdeling Orthopedie van het Catharina Ziekenhuis. Deze stage zou 20 weken duren. Ongeveer halverwege mijn stage veranderde de afdeling Orthopedie in de Corona afdeling voor kwetsbaren ouderen.

Op de Corona afdeling, kwetsbare ouderen,  kwamen ouderen te liggen die corona hadden en een verklaring hadden om niet meer gereanimeerd te worden. Op deze afdeling overleden er hierdoor veel patiënten.

De afdeling Orthopedie werd binnen één week omgebouwd naar de zogenaamde CoCoKo, Cohort afdeling Corona Kwetsbare Ouderen. Ter voorbereiding hebben alle medewerkers van de afdeling orthopedie een les klinisch redeneren Corona gehad. Hierin werden de ziektebeelden uitgelegd, nader ingegaan op vooral de anatomie & fysiologie van de longen.

Iedere minuut van de stage is anders

Ik heb vaak de opmerking gekregen; dat het heftig is om op een Corona afdeling stage te lopen. Zelf heb ik dit niet zo ervaren. Ik vond het een interessante periode, waarin ik veel heb kunnen leren. Iedere dag draaide ik samen met mijn werkbegeleider een paar kamers. Hierbij was het erg belangrijk om de patiënten goed in de gaten te houden, omdat iedere minuut anders kon zijn.

Op deze Corona afdeling hadden de meeste patiënten dementie. Hierdoor was de afdeling gesloten en waren de kamer deuren van de patiënten open. Dit is op andere Corona afdelingen niet het geval. Hierdoor moesten wij de hele dag – op de pauzes na – beschermende kleding dragen, die bestaat uit een schort, mondkapje, handschoenen en bril. Het ziekenhuis is altijd al erg warm, met dit pak aan was het dan ook bijzonder benauwd. Het mondkapje en bril zaten strak op je gezicht waardoor ik met regelmaat de afdruk daarvan op mijn gezicht had staan en de mijn huid er rondom kapot ging.

Na elke dienst evalueerden wij preventief met de afdeling en het Bedrijf Opvang Team (BOT) team de dag. Het BOT team is in het ziekenhuis een team waarmee je een gesprek aan kunt gaan als het met jou even niet zo goed gaat of als je met iemand die er verder van af staat dingen wilt bespreken. Elke dag werd besproken, hoe wij die dag op de Corona afdeling hadden ervaren.  

Zelf vond ik het erg interessant om op een Corona afdeling stage te lopen. Al hoop ik wel dat het geen tweede keer nodig is.

Bijbaantje op de Corona teststraat

Na mijn stage op de Corona afdeling was ik erg benieuwd hoe de Corona testen werden afgenomen. Daarom solliciteerde ik voor de vacature ‘bemonsteraar’ bij de GGD.

Ik heb deze zomervakantie veel gewerkt op de Corona teststraten in Eindhoven, Eersel en Helmond. In het begin van de zomervakantie was het erg druk op de teststraat en werkte ik vaak 6 tot 7 dagen in de week. De GGD heeft nu de personele capaciteit uitgebreid waardoor de druk iets minder is geworden.

Op de teststraat werk je op één lijn met zijn tweeën. Eén persoon neemt de neus- en keelswap af en de ander zorgt er voor dat alles goed in het systeem wordt geregistreerd. Zelf vind ik het leuker om te bemonsteren (de neus en keelswap afnemen) dan om te assisteren. In Eindhoven en Eersel heb je twee lijnen en in Helmond vijf. We testen gemiddeld per lijn 5 a 6 personen per kwartier.

Geen dag is saai!

Veel mensen die zich laten testen vinden het maar knap wat voor werk dat wij doen. Zelf vind ik dit werk niet anders dan ander werk. Alleen omdat ik nu met mogelijke corona patiënten werk vinden mensen het maar knap. Ook zijn mensen verbaasd dat ik dit als vakantiebaan doe.  We maken hier wel van alles mee. Veel mensen komen opdagen zonder dat ze een afspraak hebben en willen direct geholpen worden, soms valt het computersysteem uit, mensen die hun mond stijf dicht houden, maar wel getest willen worden, ouders die hun kinderen laten testen, omdat ze zelf bang zijn voor de test, kapotte auto’s, die stilvallen midden op de teststraat.  Het is hier dus geen dag saai.

1 gedachte op “De stage van Quirine. De harde werkelijkheid: van Orthopedie naar CoCoKo

  1. Anita

    Wat een mooi inkijkje, in het leven van een stagiaire tijdens de Covid-19-periode. Heel veel plezier en succes met de afronding van je opleiding, Quirine!
    Dat gaat vast goed komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *